Stjärnan vecka. 17

Vi längtar fortfarande efter värmen, så vi slipper de eländiga överdragsbyxorna på rasten😉

Veckans bokstäver: har varit x, y och z. Det hamnade bland annat yxor, xylofoner, sax och zebror på bokstavshyllan. Nästa vecka kör vi sista bokstaven som är Q, men barnen ska inte ta med någon bokstavssak.  Därefter är bokstavsboken klar och vi får utmana eleverna vidare med olika läs- och skrivuppgifter.

Mattelek: Talet 9 har delats upp på tio olika sätt, vi har spelat memory, tjuvspelet och jobbat med olika arbetsblad. Vi har också tittat på Livet i sifferlandet som handlade om talet nio.

Temat: har varit Carl von Linné och växter. Vi har lärt oss om Carls uppväxt och hans tidiga intresse för växter.  Linnean som var Carls favoritblomma är Smålands landskapsblomma och landskapsdjuret är utter.

Vi har också tittat på en film om Sveriges vanligaste blommor. Barnen kunde faktiskt namnen på de flesta. Blommor är inte bara vackra, utan också viktiga för våra pollinerare. Vi lärde oss också om vilka växter som är ätbara respektive giftiga.

Bild: Vi fick inspiration från både filmen och olika floraböcker i vårt skapande. Alla fick till uppgift att måla av en varsin valfri blomma med oljekritor och vattenfärg.  Det blev riktiga konstverk som finns att beskåda i klassrummet.

Idrott: Det spelades spännande innebandy- och basketmatcher. Barnen är väldigt duktiga lagspelare och tackar alltid varandra efter matchen. (trots att man kan vara besviken efter man förlorat)

Studiebesök: Vi gick först förbi torget och tittade på statyn av Carl von Linné och sedan vidare mot biblioteket. Där blev vi guidade på barnboksavdelningen och fick lära oss hur man lånar/lämnar tillbaka böcker i självscanningsdisken. Vi träffade också Carl von Linné i egen hög person. Det var spännande att lyssna på när han berättade om sitt liv med sina många småländska uttryck. Barnen fick boken Känn igen 25 träd och buskar, av författaren Björn Bergenholtz som är uppvuxen i Älmhult. Där i ligger även lappar om hur ni kan skaffa lånekort till familjen. Han har även skrivit Blomstergrisen som vi lyssnade på i det nya fina sagorummet; Gläntan.

Det är bra träning att vistas i olika sammanhang och lyssna på när andra vuxna pratar. En del klarar det galant medan andra behöver öva mer på det.

Hänt veckan: Vi har haft olika lekstationer, läst bilderböcker och jobbat med Kattalo.

Idag har vi lekt med Arkens förskoleklass, haft frågesport om veckans tema och skrivit i stjärnboken.

Nästa vecka:

Himlavalvets skräpplockardag tis den 30 april

  • Ta med en påse eller något annat att plocka i
  • Ta med handskar, vantar eller plockpinne
  • Ta med en enkel fika utan nötter och sesamfrön

Mån: Bokstavsbok & ta med lånebok

Tis: Skräpplockardag

Ons: Lediga 1:a maj

Tors: Tema

Fre: Stjärnbok & musik

Trevlig helg!

Malin & Ewa

Det här inlägget postades i Stjärnorna. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *